Ziekenhuisgeneeskunde
Ziekenhuisgeneeskunde
Binnen de opleiding tot ziekenhuisarts in het UMC Utrecht word je opgeleid tot een gedegen en zelfverzekerde medisch professional die inzetbaar is op verschillende ziekenhuisafdelingen. Behalve aandacht voor brede geneeskundige kennis en bijbehorende vaardigheden doe je specifieke kennis en ervaring op om een belangrijke rol te spelen in het bewaken en verbeteren van patiëntveiligheid en kwaliteit van zorg in het ziekenhuis. Tijdens de opleiding is er ruimte voor persoonlijke kwaliteiten en ambities en wordt de mogelijkheid geboden tot individuele verdieping, toegespitst op de specifieke interesses en behoeften. Na afronding van de opleiding de ziekenhuisarts ga je vol vertrouwen aan de slag.
Het vakgebied ziekenhuisgeneeskunde uitklapper, klik om te openen
De ziekenhuisarts is een nieuwe speler in de ziekenhuiszorg. In 2014 werd het profiel officieel erkend. Je bent de generalist te midden van specialisten. Je meerwaarde als ziekenhuisarts zit ‘m in je brede blik. Jij bent de spelverdeler. Jij ziet de hele patiënt. Je primaire taak is het leveren van goede, algemene medische zorg op de verpleegafdeling. Je bent eindverantwoordelijk voor de zorg aan klinische patiënten en coördineert de zorgprocessen. Je werkt nauw samen met andere medici en onderhoudt goed contact met huisartsen en specialisten.
Je tweede taak als ziekenhuisarts betreft de kwaliteit van zorg en patiëntveiligheid. Natuurlijk is iedere zorgprofessional verantwoordelijk voor goede en veilige zorg. Als ziekenhuisarts ben je echter in de positie om deze thema’s structureel aandacht te geven, zowel op het niveau van de patiënt, als op het niveau van je afdeling. In je opleiding is namelijk veel aandacht voor kwaliteitszorg en onderzoek. Je bent daardoor in staat om een voortrekkersrol te vervullen bij kwaliteitsprojecten en om onderzoek te doen naar thema’s rond kwaliteit en patiëntveiligheid.
Opbouw van de opleiding ziekenhuisgeneeskunde uitklapper, klik om te openen
Om een succesvolle ziekenhuisarts te worden, volg je de driejarige erkende opleiding waar veel aandacht wordt besteed aan interne ziektebeelden, neurologie, ouderengeneeskunde, pre- en postoperatieve zorg, acute en chronische pijn bestrijding en palliatieve zorg. Daarbij staat de oudere en kwetsbare patiënt centraal, met een focus op multimorbiditeit en polyfarmacie.
Binnen de opleiding doorloop je de volgende stages:
- Interne geneeskunde (UMC Utrecht)
- Zaalstage
- Acute zorg (MC & SEH)
- Anesthesie (UMC Utrecht
- Perioperatieve zorg & post anesthesie care unit (PACU)
- Perioperatieve screening en pijnbestrijding/palliatieve zorg
- Chirurgie zaalstage (Diakonessenhuis)
- Neurologie zaalstage (UMC Utrecht)
- Ouderengeneeskunde/ geriatrie zaalstage (UMC Utrecht)
- Transmurale zorg coördinatie en communicatie
- Transferbureau (UMC Utrecht)
- Geriatrische revalidatiezorg (de Parkgraaf, Utrecht)
- Specialistische revalidatiezorg (de Hoogstraat, Utrecht)
- Een stage in een huisartsenpraktijk
- Klinische keuzestage
Naast deze stages kent de opleiding een uniek - landelijk georganiseerd - lintprogramma. Dit programma bestaat uit een combinatie van een stevig inhoudelijk programma over het verbeteren van de zorg (met onder andere aandacht voor samenwerken, management en kwaliteitszorg) en begeleide intervisie. Op landelijk niveau komen ziekenhuisartsen in opleiding geregeld bij elkaar. Dat zorgt voor continuïteit, onderlinge support en collegialiteit.
Je rondt de opleiding af met een kwaliteitsproject, het 'meesterstuk'. Dit meesterstuk loopt als een rode draad door de opleiding. De ziekenhuisarts-in-opleiding implementeert binnen zijn of haar eigen ziekenhuis een verandering op het gebied van de kwaliteitszorg of de patiëntveiligheid. Daarbij word je begeleid door een inhoudsdeskundige.
Voor meer informatie over de opleiding kun je het opleidingsplan raadplegen.
Maak kennis met de opleidingsgroep uitklapper, klik om te openen
Opleider: dr. T. (Tania) Mudrikova, internist-infectioloog
Plaatsvervangend opleider: dr. O.H.M. (Lilian) Beenen anesthesioloog
Opleidingscoördinator: I.C. (Iris) Leenders
Contact en vragen uitklapper, klik om te openen
Heb je een vraag over de opleiding ziekenhuisgeneeskunde? Neem contact op met het secretariaat via opleiding-ziekenhuisarts@umcutrecht.nl.